Cookie Policy

Што е политика за колачиња
Кога ке дојдете на нашиот сајт или ги користите нашите услуги, Profarm и трети лица, авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за вас. Оваа страна ја објаснува политиката за користење на колачиња и слични технологии во profarm.com.mk (Профарм, Гостивар) на нашата веб страна.Ги користиме овие технологии за да ја администрираме нашата страна, да анализираме трендови, да ги следиме активностите на корисниците и со тоа да овозможиме персонализирани промотивни пораки и реклами. Оваа страна објаснува што се технологиите и вашите права за промени и контролирање на употребата на колачињата. Кога прв пат ќе пристапите на profarm.com.mk може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња. Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време (Како да ги контролирате колачињата, содржано подолу во текстот). Може да ги промените подесувањата на вашиот пребарувач за да ограничите или забраните колачиња и можете да ги избришете од било кој уред во било кое време. Ако не се согласувате или ги избришете колачињата некои делови од нашиот сајт кои ги пристапувате може да не фукционираат како што треба или да им треба многу повеќе време да се отворат.
Што се колачиња?
Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, кои можат да се употребуваат од страна на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога го посетувате веб сајтот. Кога следен пат ќе го посетите пак истиот сајт, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат ваши податоци или информации од вашиот хард диск или пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други сајтови.

Колачињата кои што се директно поставени од сајтот (Profarm) се нарекуваат “колачиња од прва страна”. Колачињата поставени од други страни се нарекуваат “колачиња од трети-страни”. Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашиот сајт како (рекламирање, фукнции на социјални медиуми, аналитики). Овие колачиња не се во сопственост на Profarm нема контрола врз нив и како тоа ке бидат истите искористени.

Зошто се користат колачињата?

Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на  веб-сајтот од страна на посетителите како и за оптимизирање на искуството при користење. Колачињата дозволуваат, на страната која што ги поставува, да препознаваат корисничките уреди на користење во споредба со претходни најави и посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Овие информации може да се соберат на сите веб-пребарувачи и на сите уреди (компјутер, лаптопи, паметни телефони, таблети итн.) но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисниците.

Оваа веб-страница употребува различни видови колачиња. Некои колачиња се поставени од трети сервиси кои се појавуваат на нашите страници се со цел за оптимизирање на вашето искуство на Profarm.

Колачиња што ние ги користиме:

Неопходни колачиња (necessary cookies). Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата, употребата на кошничка за купување (shopping cart), наплата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно. Претпочитани колачиња (Preference cookies) и овозможуваат на веб-страницата да ги запомни информациите кои го менуваат начинот на кој таа се однесува или изгледа, како на пример Вашиот претпочитан јазик или регионот во кој се наоѓате.

Статистички колачиња (Statistical cookies) ни помагаат да разбереме на кој начин посетителите комуницираат со веб страната преку анонимно собирање на информации. Маркетиншки колачиња (Marketing cookies). Маркетиншките колачиња се употребуваат за следење на посетителите низ веб-страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и привлечни за поединечниот корисник. Врз колачињата поставени од трети лица, Profarm нема никаква одговорност ниту надлежност и ве советуваме да ги прочитате политиката за приватност и политиката за колачиња на нашите соработници и партнери за зголемување на вашата сигурност.

Колачиња за перформанси и функционалност. Овој тип на колачиња се однесува на следењето за тоа доколку повторно се вратите на нашиот сајт. Овие колачиња содржат неопходни информации, на пример од кој град пристапувате кон Profarm. Важно е да се напомене дека овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз вашето искуство при посетата на нашиот сајт.

Social Media колачиња. Овие колачиња дозволуваат да ги интегрираме функциите од социјалните медиуми на нашиот сајт, а исто така може да се користат во маркетиншки цели. Колачињата кои што се поставени од Profarm  се во наша надлежност, но колачиња поставени од трети лица, во овој случај социјалните мрежи, не се во наша надлежност и Profarm нема никаква одговорност спрема користењето на податоците приберени од третите лица. Ве советуваме за подобра информираност да ги пребарате и прочитате политиките за колачиња и приватност на овие трети лица за подобра ваша сигурност.

Како да ги контролирам колачињата?

Кога прв пат ќе пристапите  на profarm.com.mk може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавување дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време. Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. Исто така може да ја исконтактирате компанијата која ги поставила и која ги контролира колачињата. За повеќе информации проверете во подесувањата на вашиот веб-пребарувач.

Проследете ги линковите подолу за корисни информации околу колачињата кај популарните пребарувачи:

Microsoft Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.PlatformDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:

https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US

Дали добивам колачиња преку е-маил?

Нашите е-маил пораки содржат колачиња кои што доставуваат информации за тоа дали сте го отвориле е-маилот и дали сте кликнале на одреден линк во истиот. Овие колачиња се уникатни за секој корисник, односно два корисници со добиена иста порака имаат свои посебни и уникатни колачиња. Овие колачиња служат само за аналитички цели и не се задржуваат на вашиот уред.

Пиксел за следење (Web Beacon)

Покрај колачињата користиме и други технологии за да ги препознаеме и следиме посетителите на нашата страна. Web Beacon или пикселот за следење (tracking pixcel) е графичка слика (најчесто еден пиксел) која се пренесува преку пребарувач или HTML email порака, најчесто заедно со колачето.
Пикселите за следење ни овозможуваат, на пример, да следиме како корисниците се движат од една на друга веб страна, како пристапиле на сајтот, дали со кликнување на одредена реклама на Facebook или веб-банер поставен на трета страна-за да научиме и ги оцениме перформансите на рекламите и воопшто на целиот сајт.

Генерални информации

Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на Profarm која што објаснува што Profarm прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе иформации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги политиките за информираност при евенутални промени.

This Cookie Policy explains what cookies are and how we use them, the types of cookies we use i.e, the information we collect using cookies and how that information is used, and how to control the cookie preferences. For further information on how we use, store, and keep your personal data secure, see our Privacy Policy.

You can at any time change or withdraw your consent from the Cookie Declaration on our website

Learn more about who we are, how you can contact us, and how we process personal data in our Privacy Policy.

Your consent applies to the following domains: www.profarm.com.mk

What are cookies ?

Cookies are small text files that are used to store small pieces of information. They are stored on your device when the website is loaded on your browser. These cookies help us make the website function properly, make it more secure, provide better user experience, and understand how the website performs and to analyze what works and where it needs improvement.

How do we use cookies ?

As most of the online services, our website uses first-party and third-party cookies for several purposes. First-party cookies are mostly necessary for the website to function the right way, and they do not collect any of your personally identifiable data.

The third-party cookies used on our website are mainly for understanding how the website performs, how you interact with our website, keeping our services secure, providing advertisements that are relevant to you, and all in all providing you with a better and improved user experience and help speed up your future interactions with our website.

What types of cookies do we use ?

Essential: Some cookies are essential for you to be able to experience the full functionality of our site. They allow us to maintain user sessions and prevent any security threats. They do not collect or store any personal information. For example, these cookies allow you to log-in to your account and add products to your basket, and checkout securely.

Statistics: These cookies store information like the number of visitors to the website, the number of unique visitors, which pages of the website have been visited, the source of the visit, etc. These data help us understand and analyze how well the website performs and where it needs improvement.

Marketing: Our website displays advertisements. These cookies are used to personalize the advertisements that we show to you so that they are meaningful to you. These cookies also help us keep track of the efficiency of these ad campaigns.
The information stored in these cookies may also be used by the third-party ad providers to show you ads on other websites on the browser as well.

Functional: TThese are the cookies that help certain non-essential functionalities on our website. These functionalities include embedding content like videos or sharing content of the website on social media platforms.

Preferences: These cookies help us store your settings and browsing preferences like language preferences so that you have a better and efficient experience on future visits to the website.

The below list details the cookies used in our website.

CookieDescription
cookielawinfo-checkbox-analyticsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functionalThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessaryThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-othersThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performanceThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policyThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.

How can I control the cookie preferences ?

Should you decide to change your preferences later through your browsing session, you can click on the “Privacy & Cookie Policy” tab on your screen. This will display the consent notice again enabling you to change your preferences or withdraw your consent entirely.

In addition to this, different browsers provide different methods to block and delete cookies used by websites. You can change the settings of your browser to block/delete the cookies. To find out more about how to manage and delete cookies, visit wikipedia.org, www.allaboutcookies.org.

ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Оваа Политика ги објаснува категориите колачиња кои ги користиме, која е нивната намена, на кој начин може да ги измените вашите претпочитани опции и ги објаснува технологиите кои ги поставуваме за прибирање податоци поврзани со користењето на нашата веб-страница и нашата комуникација преку електронска пошта (e-mail).

Овие технологии, кои се користат скоро кај секоја веб-страница и се дел од речиси секоја рекламна e-mail порака испратена преку Интернет, се познати под името „колачиња“ и „веб-патокази“.

Што претставуваат колачињата и како се користат на нашата веб-страница.

Колачето претставува мало количество на податоци, текстуални датотеки, кое најчесто содржи и уникатен идентификатор. Колачињата може да се испратат до Вашиот пребарувач кога ќе ја посетите нашата веб-страница. Тие се складираат во  веб-пребарувачот во вашиот уред (компјутер или мобилен уред) при посетата на некоја веб-страница. Колачињата чуваат информации за вашите поставки во веб-прелистувачот, како, на пример: јазик, големина на фонт, како и самиот факт дека веќе сте посетиле одредени страници. На тој начин, при повторна посета на истата страница, не мора повторно да ги поставувате.

Некои колачиња се складираат само за време на вашата посета на нашата веб-страница. Овие колачиња се познати како привремени колачиња. Другите, познати како трајни колачиња, може да останат складирани во вашиот компјутер по посета, а нашата веб-страница ќе може да пристапи до нив при секоја Ваша повторна посета на веб-страницата.

Видови колачиња кои ги користиме:

Основни или привремени колачиња (сесиски колачиња)

Основните колачиња може да се користат со цел да Ви овозможиме да ги добивате услугите кои сте ги побарале преку нашата веб-страница. Без овие колачиња, услугите кои сте ги побарале нема да може да ви бидат испорачани. Овие колачиња автоматски ќе бидат избришани од вашиот компјутер со прекинување на тековната сесија или со затворање на прелистувачот.

На пример, овие колачиња може да се користат на нашата веб-страница за запомнување на претходните активности кои сте ги извршиле (како што е пополнување формулар) при враќање на претходната страница за време на истата сесија.

Колачиња за перформанси

Ние може да користиме колачиња за перформанси кои прибираат информации за начинот на кој се користат нашата веб-страница, реклами и e-mail пораки, како и за да нè известат доколку настане некаква грешка. Овие колачиња може да се користат за прибирање детални технички информации, како што се последните посетени веб-страници, бројот на посетени страници, дали сте отвориле одредени e-mail пораки, на кои делови од нашиот веб-сајт или e-mail пораки сте кликнале и временскиот период помеѓу две кликнувања. Иако овие информации може да се поврзат со податоци како Вашата IP адреса, домен или информации за пребарувачот, тие се анализираат само во група со податоци од други корисници, а не на начин кој може директно да Ве идентификува.

На пример, овие колачиња може да се користат на нашата веб-страница за:

 • Анализирање и подобрување на перформансите на нашата веб-страница, реклами и e-mail пораки,
 • Управување на перформансите и дизајнот на нашата веб-страница,
 • Пресметување на бројот на одговори од нашите реклами за подобрување на ефикасноста на нашето рекламирање,
 • Броење на грешките кои настануваат на нашата веб-страница заради подобрување на нашите услуги.

Колачиња за пренасочување

Ние може да пристапиме до колачиња за пренасочување кои биле испратени до вашиот уред преку веб-страницата на нашите деловни партнери. Овие колачиња се користат за препознавање на секое пренасочување кое го вршат нашите деловни партнери кон нашата веб-страница и дали посетата на пренасоченото лице резултира со користење на некој производ или услуга од Банката. Овие информации може да бидат споделени со нашите деловни партнери, но само на анонимен начин, а не на начин кој може директно да Ве идентификува.

Функционални или трајни колачиња

Ние може да користиме функционални колачиња кои не се основни, но овозможуваат разни корисни функции на нашата веб-страница.

На пример, овие колачиња може да се користат на нашата веб-страница за:

 • Запомнување на претпочитаните опции кои сте ги избрале при претходната посета на веб-страницата, како што е јазик, Вашите интереси и приказот на веб-страницата, со цел да не ги избирате повторно,
 • Запомнување одговори на прашања кои ви ги поставуваат нашите веб-страници, како, на пример, одбивање да учествувате во прашалник за задоволството на корисниците, со цел да не Ви бидат поставени повторно,
 • Откривање дали некоја услуга веќе Ви била понудена,
 • Обезбедување информации за да овозможите некоја изборна услуга да функционира, како што е гледање на видео записи на Интернет,
 • Обезбедување информации за најблизок банкомат преку прибирање информации за регионот во кој се наоѓате во моментот (доколку се согласите да споделувате такви информации).

Колачиња за таргетирање или рекламирање

На нашата  веб-страница може да користиме колачиња за таргетирање или рекламирање со цел да Ви испратиме реклами и рекламни пораки прилагодени на Вашите интереси. Овие колачиња може да приберат детални информации за Вашите најчести пребарувања низ нашата веб-страница (како, на пример, производите и услугите на кои сте кликнале). Исто така, може да се користат за препознавање кога повторно ја посетувате нашата веб-страница.

На пример, овие колачиња може да се користат на нашата веб-страница за прибирање информации во врска со производите и услугите од Банката кои сте ги пребарувале, со цел:

 • Да Ви обезбедиме содржини, препораки и реклами кои Ве интересираат повеќе,
 • Да ги персонализираме и насочиме поефикасно e-mail пораките и другите директни рекламни комуникации,
 • Да се помогне во мерењето на ефикасноста на рекламна кампања.

Колачиња од трети страни

Вашето користење на нашата веб-страница може да резултира со складирање одредени колачиња кои не се под контрола на Банката. Ова може да се случи кога веб-страницата која ја посетувате користи аналитика од трети страни или алатка за автоматизирање/управување со рекламирањето (како алатките што ги нуди Google и Oracle) или се прикажуваат содржини од веб-сајт на трети страни, на пример, YouTube или Facebook. На овој начин ќе добиете колачиња од услугите на таа трета страна, при што Банката може да не го контролира складирањето или пристапот до овие колачиња. Во тој случај, Ви препорачуваме да ги погледнете политиките на приватност и колачиња за овие услуги на третите страни и да дознаете како овие трети страни користат колачиња

Веб-патокази

Веб-патоказите (активни ознаки) познати и под името „single pixel“ или „clear gif“ технологија може да се користат на нашата веб-страница и во нашите комуникации. Оваа технологија ни покажува кои посетители притиснале на клучните елементи (како што се линкови или графика) на веб-страницата или e-mail адресата. Кога ќе ни побарате да ви испратиме промотивни информации  ние може да употребиме веб-патокази за да дознаеме кои e-mail пораки навистина ќе бидат отворени. Овие информации ги користиме со цел да ги оптимизираме нашите содржини, услуги и комуникации.

Веб-патоказите најчесто функционираат заедно со колачињата и може да се исклучат преку деактивирање на колачињата. Одредени софтвери за e-mail пораки и веб-пребарувачи може да се конфигурираат да спречат автоматско преземање на слики. Тоа ќе го спречи и функционирањето на веб-патоказите, сè додека не одлучите да ги преземете сликите.

Како да ги оневозможите колачињата

Менито „Помош“ („Help“) во лентата со алатки на интернет-пребарувачот на Вашиот компјутер ги дава следниве информации за корисниците:

 • Да ги прифатите сите колачиња,
 • Како да ги исклучите колачињата од трети страни,
 • Како да го поставите пребарувачот да  Ве извести кога ќе примите ново колаче,
 • Како целосно да ги исклучите колачињата.

Оневозможувањето на колачиња на овој начин ќе спречи поставување нови колачиња, но нема да престане да функционираат претходно поставените колачиња на вашиот уред, освен ако не ги избришете сите колачиња во поставките на прелистувачот.

Доколку не се прифатат колачињата, тогаш постои можност веб-страницата да не функционира на начин како што очекувавте. За да се спречи ова, Ви препорачуваме да ги прифатите колачињата.

Add to cart